Европейската седмица на програмирането

dsc07658 Европейската седмица на програмирането (EU Code Week) e самоинициирало се движение, посветено на създаването на код. Целта му е програмирането да стане по-разбираемо, да се покаже на хора от всякаква възраст как могат да вдъхнат живот на идеите си чрез код, да се разсее неяснотата по отношение на уменията в тази област и да се даде възможност на мотивираните хора да учат заедно. Във връзка с отбелязването на 5 години Европейска седмица на програмирането в ПГИ „Алеко Константинов“, гр. Кърджали се проведе открит урок на тема „Часът на кодирането“ с ученици от X Б клас и състезание „Аз мога“. Гост на събитията беше управителят на Глобал Нет Консулт ЕООД – Лазар Попов.
По време на открития урок учениците се учеха да програмират, като използват блокове код и интерфейса на играта Мinecraft. Те работеха на платформата code.org и в края на урока всички получиха сертификати.
dsc07547 В състезанието „Аз мога“, участниците трябваше да разглобят, а след това отново да сглобят компютърна конфигурация за най-кратко време. То предизвика голям интерес и в него се включиха ученици от IX до XII клас. За публиката имаше викторина с награди. В нея с въпроси и награди се включи и Лазар Попов.
На първо място се класира Мариян Костадинов от XI Б клас. Той получи Power Bank и специалната награда на Глобал Нет Консулт – очила за виртуална реалност.
На второ и трето място се класираха съответно Даниел Георгиев от X Б клас и Бенай Али от IХ Б клас. Те получиха тонколона и слушалки. Наградите връчи Директорът на ПГИ „Алеко Константинов“ Атанаска Мешелиева.

Този пост беше публикуван в Новини. Bookmark the permalink.

Comments are closed.