Национална седмица на четенето в ПГИ „Алеко Константинов“

sdr За поредна година алековци с готовност и желание се включиха в обявената от Министерството на образованието и науката Национална седмица на четенето, която е част от приетата Национална стратегия за насърчаване и повишаване на грамостността /2014 – 2020г./
В понеделник, 11 декември, във фоайето тържествено бе открита Националната седмица на четенето със слово за силата на книгата като неизчерпаем източник на знания за света и за ползата от четенето. Ученикът Константин Петков от 12.“б“ клас с чувство на възторг и преклонение рецитира одата на Иван Вазов „Българският език“. На мониторите във фоайетата се излъчваха презентации за историята на книгата в света и България.
На 12 декември, вторник, във фоайето бе експонирана изложба на книгата, която представи някои от съвременните български автори с техни книги и интересна информация за творчеството им. Класните ръководители запознаха новоприетите ученици с дейността на училищната библиотека . Библиотекарят ги информира за книжния фонд, с който училището разполага, как да търсят необходимото им учебно помагало или прочитна книга, какви са правилата за ползване на книгите в училищната библиотека.
25435388_1529305520490914_1977997096_o И тази година учениците имаха възможност да дадат своя принос и в сряда, на 13 декември, дариха книги на училищната библиотека. Акцията премина под надслов „Подари книга, дари любов!“ Група ученици от 12. „б“ клас попълниха онлайн анкети, подготвени от МОН , като споделиха какви книги обичат да четат, какво им дава четенето и дали има бъдеще книгата.
Забавен и приятен за всички бе часът на класа на 14 декември, когато се проведе Маратон на четенето. Всеки ученик имаше възможност да прочете избран пасаж от любимата си книга. Бе проведена и дискусия на тема „Десет основателни причини да четем“.
В последния ден от седмицата в Театрална зала „Асара“ ученици от 11. клас четоха и рецитираха стихове от Христо Ботев.

Този пост беше публикуван в Новини. Bookmark the permalink.

Comments are closed.