Иновационен лагер в икономиката

bty На 15.11.2018 г. в Професионална гимназия по икономика се проведе Иновационен лагер по формата на Джуниър Ачийвмънт България, в рамките на Световната седмица по предприемачество от 12. до 16. ноември 2018 г.
В инициативата взеха участие ученици от 9. и 10. клас от курса по „Практични финанси“ на JA България, с ръководител Цветанка Крачунова. Разпределени в четири отбора те разискваха и генерираха идеи, за да дадат решения на казуса:
„Да предложат иновативна идея, с която да помогнат на Сара, наскоро завършила Етнология, и всички хиляди младежи като нея в България да си намерят работа по специалността.”
Разполагаха единствено с достъп до компютри, Интернет и съветите на ментори – г-ца Ваня Манева, г-жа Димитрия Христова, г-жа Недялка Фучиджиева и г-жа Пламена Дюлгерова, преподаватели по икономически дисциплини в гимназията.
Презентациите с решения бяха представени на сцена пред тричленно жури в състав: г-жа Атанаска Мешелиева- Директор на ПГИ, г-жа Донка Георгиева- зам. директор в ПГИ и г-жа Цветанка Крачунова- координатор на събитието.
bty Идеите бяха оценявани за качество на решението /иновативност, приложимост и обществена полза/, представяне на сцена /презентация и работа в екип/ и отговори на въпроси на журито.
Най- много точки събра идеята Хотел-музей „Етно“ на отбор “Без граници“ в състав Мелике Шабан, Ясемин Кадир, Емине Халил, Виктория Минчева и Николай Траянов.
На второ място се класира отбор „YOUTH JOBS“ с идеята си за създаване на платформа „YOUTH JOBS“, предлагаща работа, стажове и обучения за млади хора. Негови представители са Айсун Ибрям, Берна Хасан, Шерифе Шефкет, Елиса Точева и Даниел Грудев.
Третото място си поделиха два отбора. Андриана Караиванова, Анна Пенчева, Ренета Даскалова, Айсун Таир и Мелих Хаджимурад представиха идеята си БГ „Мегдан“- културен център за народни танци и социални мероприятия, а отбор „Перпера“ в състав Елица Мушкова, Джансу Еминова, Десислава Хаджиева, Синем Джелил и Синем Рамадан заложиха на сувенири ръчна изработка, онлайн продажби и презентиране на традиционни празници.
bty Всички участници получиха сертификати, а отличените отбори – грамоти.
Участието в събитието се оказа истинско предизвикателство и превърна тази седмица в празник за младите възпитаници на икономиката, които желаят да развият своя потенциал в търсене на творчески иновативни решения.
Пожелаваме им да бъдат все така креативни и смело да реализират идеите си!
Световната седмица на предприемачеството е международна кампания, която има за цел е да подпомогне младите хора да развият предприемаческо мислене и поведение. В рамките й се организират разнообразни събития, които ги насърчават да генерират нови идеи и решения на съществуващи проблеми. Целта на глобалната инициатива е да вдъхнови младите хора да изследват потенциала си и поощрява иновациите, въображението и творческата мисъл.
Една от най-предпочитаните и харесвани форми, с които много училища в страната се включват в Световната седмица, е иновационният лагер – формат, създаден от Джуниър Ачийвмънт. Това е нов образователен подход, който мотивира млади хора на възраст от 15 до 19 г. да бъдат изобретателни и да поемат рискове в интерактивна среда. Формира умения за работа в екип, вземане на решения под напрежение и в скъсени срокове, презентационни умения, бизнес планиране и разработка на продукти.

Този пост беше публикуван в Новини. Bookmark the permalink.

Comments are closed.