Алековци спечелиха в Национално ученическо състезание по банкиране, финансиране и бюджетиране в Стопанската академия в Свищов

1360091065 Шестото национално ученическо състезание по „Банкиране, финансиране и бюджетиране” се проведе в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” в Свищов, с основен организатор катедра „Финанси и кредит“ – първата българска финансова катедра, и съорганизатор – Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността. Състезанието, което провокира за участие 110 средношколци от 17 училища в 15 града, бе 30-ото поредно издание на ученическата надпревара, която свищовското висше училище провежда от години.
С отборна награда за най-добра оценка на пазарната среда на магистърската програма „Инвестиционен мениджмънт“ в направление „Уникредит Булбанк“ за бизнес проекта си на тема „Обучителен център в град Кърджали“ се прибраха учениците Айсун Фаикова, Налян Ахмед, Севда Расим, Синем Муса от 12 г клас с ръководител г-жа Димитрия Христова.
47687401_382824595594916_5900903147622105088_n Втората престижна награда е за най-добра регионална идентичност на магистърска програма „Финансово управление в публичния сектор“ в направление „Райфайзенбанк“ за бизнес идеята си за Пейнтбол развлекателен център в Кърджали. Отборът беше също от 12 г клас в гимназията – Беркан Хасан, Джан Маказ, Кристина Бочукова, Окан Емин с ръководител г-жа Ваня Манева.
Още за състезанието:
Двудневното състезание откри ръководителят на катедра „Финанси и кредит”, проф. д-р Андрей Захариев. Той разясни регламента и заданието на средношколската надпревара, представи участващите 28 отбора и обяви наградния фонд за състезанието в размер на 25 800 лв.
Приветствие към средношколците и техните учители от името на ректора – доц. д-р Иван Марчевски, академичното ръководство и свищовската академична общност, поднесе зам.-ректорът по студентска политика и институционални комуникации – доц. д-р Николай Нинов. Той пожела на учениците успешно представяне, като ги увери, че в това състезание няма губещи, защото освен наградите, те ще спечелят незабравими спомени и много нови приятелства. Доц. Нинов поясни, че ученическото състезание е част от кандидатстудентска кампания 2019 и успешното представяне е гарантиран вход за учениците в ОКС „бакалавър” в Стопанска академия.
483580570 Организацията на ученическото състезание по банкиране, финансиране и бюджетиране бе подкрепена от 30 ментори – студенти от спец. „Финанси”, 23 преподаватели от катедра „Финанси и кредит”, седем докторанти-финансисти. Институционално със състезанието бяха ангажирани академична фондация „Проф. д-р Минко Русенов”, Банка Пиреос България – генерален спонсор, ЗД „БулИнс” АД и пет търговски банки-партньори – Банка ДСК, УниКредит Булбанк, Общинска банка, Райфайзенбанк и Пощенска банка.
Катедрата организатор на състезанието провокира учениците да докажат способностите си, влизайки в ролята на креативен новатор и успешен предприемач. Според поставеното задание отборите трябваше да разработят проект на актуална бизнес идея с реализация в населеното място на тяхното училище, с времеви хоризонт от 3 до 5 години. Всеки екип трябваше да създаде бизнес проект от стартираща учебна фирма (ООД) с разполагаем собствен капитал и налични пари по сметка в размер на 100 000 лв. в търговската банка, в чието направление е служебно разпределен. Целта на всеки екип бе да представи и обоснове бизнес проект пред компетентно жури, съставено от академични преподаватели и представител на съответната търговската банка, от която стартиращата фирма търси външно финансиране. Кредитната подкрепа от търговската банка бе с максимален размер от 30 до 50% спрямо размера на собствения капитал на фирмата и по този начин в първия етап от състезанието всеки отбор влезе в конкуренция с останалите отбори от съответното направление в стремежа си да получи заемно финансиране от банката-кредитор. Освен менторите в помощ на ученическите екипи бяха и реални кредитни консултанти от съответните банки партньори.
В първия етап от ученическата надпревара отборите, разпределени в шест направления с имената на съответната банка, презентираха своите проекти. В края на първия ден бяха обявени резултатите по направления, като всяко жури излъчи по един отбор първенец, който да продължи през втория ден за финалния кръг. Освен за комплексен победител всяко направление връчи награди в следните категории: „Най-добра кредитна обосновка”; „Най-рентабилен бизнес проект”; „Най-добри презентационни умения”; „Най-оригинална бизнес идея”; „Най-добра регионална идентичност”; „Най-добра оценка на пазарната среда”.
След представените множество интересни, оригинални и креативни идеи, до финалния кръг достигнаха шест отбора, които през втория ден се състезаваха за големите награди. В направление Банка Пиреос България победител бе отбор № 14 от Професионална държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев”, гр. Свищов. Направление Банка ДСК представи отбор №13 от Национална финансово-стопанска гимназия, гр. София. Победител в направление УниКредит Булбанк бе отбор №6 от Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски”, гр. Добрич, а ученици от отбор № 8 на същото училище бяха класирани за втория етап като победители в направление Райфайзенбанк. От направление Общинска банка, до финала достигна отбор № 4 от ПГ „Проф. д-р Асен Златаров”, гр. Видин, а от направление Пощенска банка – отбор №9 от Средно училище за европейски езици „Свети Константин-Кирил Философ”, гр. Русе. Във финалния етап шестте отбора се състезаваха за наградата на Ректора на Стопанска академия и две награди, осигурени от основните спонсори. Преди да бъдат обявени победителите, проф. Захариев поясни, че в шестото издание на състезанието акцентът при селекцията на победителите е бил базиран на качество, обоснованост, оригиналност, реализуемост на бизнес идеята, както и на екипните презентационни умения. По думите на ръководителя на катедра „Финанси и кредит”, шестте отбора-финалисти представиха качествени идеи и демонстрира знания и умения, които показват високата степен на подготовка, която получават от своите учители.
Наградата на Ректора на Стопанска академия връчи зам.-ректорът доц. д-р Николай Нинов. Тя бе присъдена на отбор № 8 от ФСГ „В. Левски” – Добрич, в състав Томислава Ковачева, Жулиета Русева, Веселин Василев, Даниел Димитров, с ментор Тансу Сали.
Наградата за училището с проект „най-добра регионална идентичност” – 800 лв., осигурена от ЗД „Бул Инс” АД, бе присъдена на отбор № 14, представил ПДТГ „Д. Хадживасилев” – Свищов. В състава на екипа бяха Кристиан Иванов, Лъчезар Богомилов, Ива Кирилова и Моника Йорданова, а техен ментор бе Христина Ангелова. Наградата връчи доц. д-р Стоян Проданов – изп. директор на дружеството и преподавател към катедрата-организатор на състезанието.
Комплексен победител в шестото национално ученическо състезание по банкиране, финансиране и бюджетиране стана отбор № 9 от СУ за европейски езици „Свети Константин-Кирил Философ”, гр. Русе, в състав Михаела Омарова, Радина Великова, Моника Цанева и ментор Нейлин Ахмед. Трите млади дами извоюваха за своето училище голямата награда – чек за 1000 лева, осигурена от Банка Пиреос. Наградата връчи проф. д-р Андрей Захариев.
Наградите бяха връчени в деня на студентския празник – 8 декември. Освен отборните награди организаторите осигуриха и индивидуални. Всеки участвал ученик получи сертификат, с който може да кандидатства за студент в Стопанска академия по първа желана специалност в редовна форма на обучение. Средношколците получиха и правото на еднократна стипендия в размер на 200 лева, осигурена от академична фондация „Проф. д-р Минко Русенов”, която ще им бъде изплатена за техния първи студентски празник – през 2019 г., като редовни студенти в специалност „Финанси”.
В рамките на първия състезателен ден се проведе и традиционната методическа среща с гостуващите учители, в която участваха зам.-ректорът доц. д-р Николай Нинов, ръководителят и преподаватели от катедра „Финанси и кредит”, представители на ръководствата на Банка Пиреос България и ЗД „БулИнс” АД. По време на срещата доц. Нинов представи акценти от новата кандидатстудентска кампания, а учителите и академичните преподаватели дискутираха обучението по икономика. Представителите на бизнеса разясниха какви са техните изисквания при подбор на кадри за стажантски програми и работни позиции. Вечерта, след първия етап на състезанието, за учениците беше организирано посрещане на студентския празник заедно с техни ментори.
През втория ден за участващите в състезанието ученици, учители и ментори бе организиран сертификационен семинар на тема „Защита от фалшификации на долари и евро”, с лектори- валутни касиери от банките партньори.

Този пост беше публикуван в Новини. Bookmark the permalink.

Comments are closed.