Второ място в индивидуалното и трето в екипното класиране на ученици от ПГИ „Алеко Константинов“ на Националното състезание „Виртуално предприятие“

57338740_242199293290707_8773238298635141120_n На проведения на 12 и 13 април в град София трети кръг на Националното състезание „Виртуално предприятие“ ученичката Анна Пенчева зае второ място в индивидуалното класиране, а отборът в който бе разпределена – трето.
До третият кръг на Националното състезание “Виртуално предприятие” ,част от календара със събития и олимпиади на МОН, участваха 7 ученици от Икономиката, ръководени от преподавателите си Пламена Дюлгерова и Цветанка Крачунова. Достигналите до него: Онур Адем, Есин Мурад и Деница Хаджиева от XI Б клас, Мелике Шабан от X А клас, Анна Пенчева от X Б клас и Мелих Хаджимурад и Айсун Таир от X Г клас бяха сред осемдесетте избраници, успешно преминали предходните два кръга.
Възпитаниците на Гимназията се представиха отлично в третия финален етап, който се провежда като лагер за социални иновации. На него смесени ученически отбори, формирани на място, работеха по казус на социална тематика с подкрепата на бизнес доброволци от NN България.
img_20190413_150156 Задължително условие за участие в състезанието е притежанието на сертификат за отговорен бизнес от инициативата „Социални иновации“ за 2019 г. Първите два кръга се провеждат в онлайн среда и предполагат индивидуално участие. На първи кръг заданието, което трябваше да бъде разработено, представляваше създаване на видеоклип с продължителност от 6 минути, който да показва социален проблем, предлага решение (социална иновация) и показва как ще се подобри или промени средата, ако решението се приложи на практика. На втори кръг заданието бе решаване на казус, свързан със социален проблем, композиран в партньорство и след консултация с експерти от практиката.
Третият Националния кръг е присъствен и се проведе в рамките на два дни – 12 и 13 април 2019 г. в гр. София. Право на участие в него получиха първите 80 ученици според броя на точките от първите два кръга. Участниците в националния финал бяха служебно разпределени в екипи, в които да няма ученици от един и същи клас, едно и също училище и/или един и същи град. С помощта на ментори – представители на практиката и експерти, участниците в екипите работеха заедно по създаване на социално предприятие, което да предлага продукт за решаване на конкретен социален проблем. Социалният проблем бе представен в първия ден на националния финал под формата на нов казус. Третият кръг завърши с презентиране работата на екипите пред жури. Индивидуалното класиране се изготвя, като се сумират индивидуалните резултати на учениците от участието им, а екипното класиране е на база най- висок брой точки от представяне пред журито.
img_20190413_150902 „Виртуално предприятие” е състезание по предприемачество и социални иновации, организирано от Джуниър Ачийвмънт България, което цели да мобилизира творческия потенциал на участниците, фокусирайки техните усилия върху търсенето на нови решения на вече съществуващи социални проблеми чрез използване на новите технологии. Съорганизатори на събитието са МОН и РУО София-град.
На събитието г-жа Цветанка Крачунова получи своята награда за заетото Първо място в Националното състезание на GMW„Обратно броене“. Това също е инициатива на Джуниър Ачийвмънт, която се реализира като 24 – дневно предизвикателство преди официалния старт на наскоро протеклата Световна седмица на парите 25-31 март, изразяваща се във всекидневен отговор на въпрос, свързан с парите. Победителите от предизвикателството Global Money Challenge 2019 в Световната седмица на парите ще намерят специално място в доклада за България, а за включването им и в световното предизвикателство, организирано от CYFI, получиха специални благодарности, публикувани на официалната страница на GMW.

Този пост беше публикуван в Новини. Bookmark the permalink.

Comments are closed.