Алековци срещу стереотипите

img_2346 img_2940 img_1721 img_2122 В периода от 26 май до 1 юни в Професионалната гимназия по икономика „Алеко Константинов” – Кърджали се проведе среща с ученици и учители от 4 гостуващи страни – Германия, Полша, Италия и Турция.
Петте държави участнички в проект „Справяне със стереотипите в образованието“ по програма „Еразъм+”, Дейност KA2 – Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики, Партньорства за училищен обмен се срещнаха за трети път, за да участват съвместно в учебни и обучителни дейности.
Учениците от страните гости по проекта бяха настанени в приемни семейства, което беше възможност за чуждестранните участници да разберат по-добре и да съпреживеят начина на живот на страната домакин.
Срещата в Кърджали бе изпълнена с много интересни дейности. Партньорите представиха своите училища, градове и държави и обмениха опит относно справянето със стереотипите на база пол или расови белези. Учениците имаха възможността да работят в мултикултурни екипи и да участват в работилници, свързани с темата на проекта. Те изготвиха много продукти за справяне със стереотипите – плакати, брошури, кукли, статии, стихове и т.н. За гостите беше организирана среща с местните власти. Заместник-кметът на общината Веселина Тихомирова – ресор “Хуманитарни дейности”, посрещна гостите и ги запозна с характерните особености на региона и проектите, по които се работи по посока на развитие на доброто съжителство и разбирателство между различните етноси на територията на област Къзджали. На работна среща бе поканена и г-жа Росица Средкова, председател на УС на “Сдружение инициатива за развитие – Кърджали решава”. Учителите и учениците, участници в проекта, обмениха опит в справянето със социални проблеми като ранното отпадане от училище и образователните затруднения сред учениците от малцинствен произход.
Културната програма включваше посещения на забележителности като Перперикон, Пловдив – Европейската столица на културата от 2019 г., Бачковския манастир и Асеновата крепост. В последния ден от срещата за нашите партньори бе организирана разходка с лодка във водите на язовир Кърджали. Гостите останаха очаровани от природната красота на региона.
Работната седмица завърши с анализ на постигнатите резултати до настоящия момент и планиране на дейностите, които ще се проведат до октомври 2019 г.
Последната вечер бе много специална за всички – учениците от Гимназията по икономика представиха забавна програма, а завършекът на това събитие премина във весела забава за всички участници.
Всички гости бяха впечатлени от гостоприемството и разнообразието от дейности, включени в срещата. Домакините и гостите съпреживяха едно неповторимо събитие, което допринесе за изграждането на умения за междукултурен диалог и справяне с някои от проблемите в европейски мащаб. Следващата среща, на която всички партньори ще изпитат доброто сътрудничество между екипите от различните държави, ще се състои в Полша през октомври.

Този пост беше публикуван в Новини. Bookmark the permalink.

Comments are closed.