Учениците от икономиката отбелязаха Деня на банкера

img_3313 img_3301 img_3298 img_3295 Като бъдещи икономисти учениците от Професионална гимназия по икономика „Алеко Константинов“ и тази година не пропуснаха да отбележат 6 декември- Деня на банкера. Випускниците от дванадесети клас, специалност „Банково дело“, решиха по интересен начин да представят една от многобройните банкови услуги-кредитирането.
Празникът започна с представяне историята на кредитирането от Алпер Юмер и Нелин Нури и премина в симулация на ситуация по отпускане на кредит. Потенциални кредитополучатели бяха два екипа от техни съученици от гимназията – в ролята на предприемачи, които представиха бизнес проектите си пред импровизирана кредитна комисия. Комисията в лицето на Айнел Ахмедали и Юджел Чауш трябваше да вземе обосновано решение за отпускане или отказване на кредит на база качество, обоснованост, оригиналност и реализируемост.
Екипите на бъдещите предприемачи в състав: Деря Хасан, Джансу Ибрям, Джансу Мустафа и Есма Сали от XII А клас и Онур Адем, Пейчо Милушев, Михаел Хаджиев и Даниел Георгиев от XII Б клас и техните ръководители г-жа Цветанка Крачунова и г-жа Димитрия Христова представиха бизнес проектите си, с които се включиха в Дигиталното ученическо състезание „Банкиране, финансиране и бюджетиране“ на Стопанска академия „Димитър Ценов“, Свищов. Задачата от състезанието бе да се разработи бизнес идея за кандидатстване за банкова кредитна линия до 50 000 лева, като фирмата разполага с начален капитал от 100 000 лева.
Празникът завърши с пожелание от директора на гимназията г-жа Атанаска Мешелиева за успешно приложение на идеите в реални условия в бъдеще.

Този пост беше публикуван в Новини. Bookmark the permalink.

Comments are closed.