Отбор от ПГИ „Алеко Константинов” е сред комплексните победители в дигиталното банково състезание в СА „Д. А. Ценов“

bty След оспорвано дигитално гласуване в Интернет станаха известни комплексните победители в седмото издание на националното ученическо състезание по „Банкиране, финансиране и бюджетиране“, организирано от катедра „Финанси и кредит“ на Стопанска академия „Д. А. Ценов“.
Във втората фаза от състезанието взеха участие след коректно подадени файлови апликации с бизнес проекти 29 отбора със 108 участници – средношколци от 16 града на България, представляващи 18 средни училища и професионални гимназии. Институционално със състезанието са ангажирани Академична фондация „Проф. д-р Минко Русенов”, Кока Кола Хеленик в България, ЗД „Бул Инс“ АД и пет търговски банки-партньори – Банка ДСК, УниКредит Булбанк, Общинска банка, Райфайзенбанк и Пощенска банка.
Крайните победители бяха селектирани чрез комбинирана оценка между компетентните журита и оценяване на депозираните бизнес планове по направления от страна на широката публика чрез интернет вот. За целта, депозираните файлове (презентация, доклад и др., вкл. видеоклип) на конкуриращите се отбори в отделните направления, станаха достъпни за преглед от заинтересованите да участват в оценяването.
След обобщаване на данните и усредняването им с експертните оценки на журитата, съставени от преподавателите в катедра „Финанси и кредит“ на СА „Д. А. Ценов“ за комплексни победители във отделните направления бяха определени училища от Монтана, Благоевград, Казанлък, Русе, Видин и Кърджали.
Професионална гимназия по икономика „Алеко Константинов”, град Кърджали се включи в състезанието с два отбора, състоящи се от по четирима ученици. Те бяха разпределени в две от направленията – „ Бул Инс” и „Пощенска банка”.
Отбор 5 в състав Деря Хасан, Джансу Мустафа, Джансу Ибрям, Есма Сали е комплексният победител в направление „Пощенска банка”. Учениците получиха и отборно отличие на катедра „Финанси и кредит” за най-добра кредитна обосновка на своя проект, свързан с отглеждане на шафран.
Отборно отличие на магистърска програма „Банков мениджмънт” за най-оригинална бизнес идея в направление „Бул Инс” получи отбор 4 в състав: Даниел Георгиев, Михаел Хаджиев, Пейчо Милушев и Онур Адем с идеята си за изграждане на плантация от екзотичния вид дървета „Пауловния”.
Ментори на двата отбора са учителите Димитрия Христова и Цветанка Крачунова.
Партниращите институции осигуряват предметни награди за комплексните победители, а всеки участник в състезанието получава индивидуален сертификат за класиране в първа желана бакалавърска специалност в СА „Д. А. Ценов” (прием учeбната 2020/2021 год.), както и ваучър с индивидуална парично-наградна стипендия от 200 лв., осигурена от Фондация „Проф. д-р Минко Русенов”, която се изплаща при класиране и записване в редовна форма в спец. „Финанси” в Свищовската академия.

Този пост беше публикуван в Новини. Bookmark the permalink.

Comments are closed.