Алековци сред най-добрите информатици в страната

lazyplanting-01 lazyplanting-02 lazy-07 Ученици от Професионална гимназия по икономика „Алеко Константинов“ гр. Кърджали постигнаха изключителен успех на Националната олимпиада по информационни технологии, която за първи път се проведе онлайн на 27 юни 2020 г. Анна Пенчева и Емре Мюмюн бяха на крачка от медал, като спечелиха четвърто място в категория “Приложни програми” с проекта “Lazy Planting” в конкуренцията на най-добрите млади IT специалисти в България. Екипът разработи приложение, което може да бъде използвано от начинаещи градинари и любители на цветята, които забравят да ги поливат. С нашето приложение вече няма нужда да се притеснявате, че може да забравите да полеете своите растения! Решението на всичките ви предишни неволи е на един клик разстояние…
Анна и Емре са ученици от 11 Б клас, специалност „Икономическа информатика“ в ПГИ „Алеко Константинов“ гр. Кърджали. Те завоюваха престижното четвърто място след изключително оспорвана надпревара между 20-те класирани за националния кръг проекти, като само четири точки ги разделиха от призовата тройка. Младите програмисти разработваха проекта в продължение на 8 месеца под ръководството на техния ръководител и ментор г-н Мехмед Мехмед – ръководител направление ИКТ към гимназията.
Първият компонент беше тест, състоящ се от 60 въпроса по информационни технологии (50%). През втората част учениците разполагаха с 20 минути за защита на разработените от тях проекти (50%), като се формира оценка по шестобалната система. Националната комисия оцени талантливите ни ученици с Отличен 5.50. На фона на всички математически и профилирани гимназии по ИТ от страната нашите ученици изпъкнаха с отлична подготовка и завършен проект. Това е успех не само за Професионална гимназия по икономика, но и за град Кърджали!
Поздравяваме Ани и Емре, както и техния ръководител г-н Мехмед Мехмед, гордеем се с тях и им пожелаваме много бъдещи успехи!

Този пост беше публикуван в Новини. Bookmark the permalink.

Comments are closed.