Алековци – предприемчиви хора за по-добро бъдеще

predpriemachestvo-2020-1 В Професионална гимназия по икономика „Алеко Константинов“ – град Кърджали се организира иновационен лагер под наслов „Предприемчиви хора за по-добро бъдеще“.
Събитието се проведе във връзка със Световната седмица на предприемачеството (16-22 ноември 2020 г), която е инициатива на Ewing Marion Kauffman Foundation и Make Your Mark и обединява държави от всички континенти. Официален домакин на Седмицата на предприемачество за България е Джуниър Ачийвмънт България.
В иновационния лагер участваха 15 ученици от XII клас, разпределени в четири отбора. Те работеха по изпратен от Джуниър Ачийвмънт казус, който трябваше да решат за определено време, разполагайки с достъп до Интернет, съветите на ментори и собствената си креативност и умения. Задачата на учениците бе да помислят за иновативни продукти или услуги, които да създават добавена стойност за хората и да могат се предлагат от стаята вкъщи с цел справяне с кризите, породени от COVID-19.
Учениците изготвиха кратки презентации на своето решение на казуса, които представиха на сцена пред тричленно жури в състав: г-жа Мариела Попова – директор на ПГИ, г-жа Красимира Живанова – зам. директор в ПГИ и г-жа Цветанка Крачунова – зам. директор и специалист по икономически дисциплини.
Отборите предложиха креативни идеи за работа от вкъщи – платформи за онлайн психологическа подкрепа, за поддържане и подобряването на психическото и физическото здраве на човека, Lifestyle съвети при ситуация на социална изолация и разнообразяване на свободното време у дома чрез виртуални пътувания.
Учениците подходиха с интерес, желание и творчество към решаването на поставения казус. Те бяха подпомагани в работата от ментори – учителите по професионална подготовка – г-жа Христина Ванчева, г-жа Пламена Дюлгерова, г-жа Недялка Фучиджиева и г-жа Димитрия Христова, която е и организатор на инициативата.
Иновационният лагер спомогна за утвърждаване на уменията за работа в екип и вземане на решения под напрежение. Участниците показаха своите умения за презентиране, бизнес планиране и разработка на продукти.

Този пост беше публикуван в Новини. Bookmark the permalink.

Comments are closed.