Световна седмица на парите в Икономическата гимназия

161749107_466804787926662_5791590942517293946_n Поредният локдаун не попречи на учениците от Професионална гимназия по икономика „Алеко Константинов“ да се включат в инициативата на Джуниър Ачийвмънт – Световна седмица на парите.
В последните дни на присъственото си обучение участниците в проект „Практични финанси“ с ръководител Цветанка Крачунова проведоха интересен и забавен урок игра за финансова грамотност. Чрез поредица от онлайн въпроси и задачи те провериха своите знания за бюджет, кредити, спестявания, инвестиции и управление на риска. Нетрадиционният метод, освен че диагностицира нивото на теоретичните знания и прилагането им на практика при решаване на конкретни казуси, включва и подробни, полезни обяснения на сложната финансова материя.
В дните на глобалното събитие на сайта на гимназията бяха качени презентации, свързани с историята на парите, историята на инициативата и участието на алековци в нея през годините.
Отправено бе и предизвикателство за най-бързо подреждане на онлайн пъзел, посветен на Световната седмица на парите, в което се отличиха Гьокдениз Адем, Емре Павлов и Арзу Мухарем.
На всички участници бяха изпратени сертификати от JA България за включването им в инициативата.
Световната седмица на парите (Global Money Week – GMW) е ежегодна глобална кампания за повишаване на информираността относно важността на финансовата грамотност за младите хора от ранна възраст. Организира се от Международната мрежа за финансово образование на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD/INFE) в последната седмица на месец март. Тази година тя чества своята десета годишнина и се проведе в периода от 22 – 28 март. Темата на инициативата е свободна, като всички инициативи се базират на глобален слоган, определен за съответната година. Tемата на инициативата тази година бe: „Да се погрижим за себе си, да се погрижим за парите си“.
Джуниър Ачийвмънт България участва в Световната седмица, като организира национални инициативи и подпомага местните събития в мрежата си от партньорски училища.

Този пост беше публикуван в Новини. Bookmark the permalink.

Comments are closed.