Екотуризъм


Зимна приказка в Родопите

На 22, 23 и 24 март 2013 г. участниците в клубове „Екотуризъм – здрав дух в здраво тяло” и „Туризъм и екскурзоводство” посетиха Пампорово – един от най-известните планински курорти в България. Предпочитан е от много туристи и е обявен за най-слънчевия курорт на Балканите, защото има над 100 слънчеви дни през зимния сезон. Разположен е във вътрешността на Родопите, близо до връх Снежанка. Намира се на 1650 м надморска височина, което го прави много подходящ за развиване на ски туризъм през зимата. По време на пътуването младите екскурзоводи запознаха съучениците си със забележителностите и историята на Смолян и курорта Пампорово.
Мистичните Родопи привличат със своите интересни места, забележителности и причудливи природни феномени. Природните забележителности на планината са уникални както в регионален, така и в световен мащаб. Запазените паметници на духовната култура, съкровищницата на родопчанския талант, съхранила обекти, които са създали и изградили днешния облик на региона и на страната, автентичния дух по тези райски местенца – всичко това трябва да бъде видяно и почувствано.
Учениците се насладиха на красотата и величието на зимната планина, любуваха се на чудния планински пейзаж.

Златоград – средище на традиции и култура

На 25. и 26.01.2013 г. учениците от клубовете “Екотуризъм – здрав дух в здраво тяло” и „Туризъм и екскурзоводство” към ПГИ “Алеко Константинов” реализираха пътуване до гр. Златоград. То бе включено в календарните планове на клубовете по проект “УСПЕХ”. Целта бе да се запознаят учениците с този най-южен български град, разположен на предела между източните и западни Родопи. Учениците разгледаха забележителностите на града: църквата “Св. Георги Победоносец” с прилежащото взаимно училище, паметника на Дельо Хайдутин, чието име се носи в песента “Излел е Дельо Хайдутин” във Вселената, с архитектурния резерват, сградата на най-старата поща в България.
Участните от клуб „Туризъм и екскурзоводство” запознаха съучениците си с всички забележителности, с историята и настоящето на града.

На 16 и 17 ноември 2012 г. участниците в клубове „Екотуризъм – здрав дух в здраво тяло” и „Туризъм и екскурзоводство” проведоха екскурзия в Баташкия дял на Родопите. По време на пътуването младите екскурзоводи запознаха съучениците си със забележителностите и историята на Асеновград, Пловдив, крепостта Цепина. Основната цел на пътуването беше посещение на пещерата „Снежанка” – най-красивата пещера в Родопите както и лобното място на патрона на гимназията Алеко Константинов до с. Радилово.
Младите туристи изминаха трудния път до входа на пещерата (2 km стръмен път и още 1000 крачки стръмна планинска пътека), ентусиазирани от предварително прочетеното за нея. Мерлин Билял запозна съучениците си с историята на пещерата, характерните форми в нея. Те останаха запленени от красотата и интересния разказ на водача от БТС.
Посетено бе и лобното място на Алеко Константинов до с. Радилово, където поднесоха цветя пред паметника и се поклониха пред паметта на големия творец и общественик.

Опознай Източните Родопи

На 1, 2 и 3 ноември 2012 г. участниците в клубовете “Екотуризъм – здрав дух в здраво тяло” и “Туризъм и екскурзоводство” посетиха природни и исторически забележителности в района на гр. Ардино: Орлови скали и Дяволски мост.
Учениците от клуб “Туризъм и екскурзоводство” поднесоха ценна информация за забележителностите в района: връх Алада, Бели брези, Източни Родопи.
С голям интерес учениците слушаха информацията за Дяволския мост, представена от младия екскурзовод Арзу Ердинч.


На 22 март, 26 и 27 март 2013 год. в часовете по проект “УСПЕХ” учениците от клуб “Екотуризъм” осъществиха виртуално пътешествие из околностите на гр. Смолян. Чрез компютърна симулация те се разходиха и разгледаха природните забележителности, пещерите – Ягодинска, Дяволско гърло, изкачиха се до Смолянските езера и вр. Снежанка. Посетиха и природния феномен “Чудните мостове”.

На 28 ноември 2012 год. учениците от клуб “Екотуризъм – здрав дух, здраво тяло” с ръководител Мирослав Кукев представиха дейността си до момента като изготвиха доклад и презентация, показана във фоайето на училището.

На 16 и 17 ноември 2012 год. ученици от ПГИ “Алеко Константинов” проведоха екскурзионно пътуване до Средните Родопи като посетиха пещерата “Снежанка” и се изкачиха до Средновековната крепост “Цепина”. По пътя учениците положиха цветя на лобното място на патрона на училището при с. Радилово, обл. Пазарджик.

От 1 до 3 ноември 2012 год. учениците от клуб “Екотуризъм” при ПГИ “Алеко Константинов” проведоха екскурзионно пътуване до гр. Ардино. Бяха посетени местните забележителности тракийското светилище в местността “Орлови скали” е Дяволския мост.

Comments are closed.