Забавна химия

ДЕЙНОСТИ НА КЛУБ „ЗАБАВНА ХИМИЯ” 2

При вторият модул „Пластмаси” членовете на клуба се запознаха с най-употребяваните пластмаси, начините за получаване, формуване в изделия и разпознаването им по физични и химични свойства. Изработиха кошчета за пластмасови отпадъци в класните стаи, след проведена анкета сред учениците от ПГИ „Алеко Константинов”.
Разпознаха пет вида пластмаси със саморъчно направени апаратчета за декструкция и по начина им на горене.
За втората представителна изява с много въодушевление и желание създадоха оригинални модели на рокли и ги изработиха от нестандартни материали – торбички, целофан, чували и всякакви пластмасови продукти. Сами си разпределиха ролите и се радваха на творенията си.
На 26 юни в театрална зала „Асара” изнесоха своя спектакъл „Пластмаси”. Запознаха публиката с предимствата на пластмасите и екологичните проблеми, които те създават в природата.
Представиха модно ревю на три рокли – ежедневна, официална и за разходка край морския бряг. Показаха и хитри идеи за оползотворяване на ппластмасовите отпадъци в бита ни.
Представиха се блестящо и се радваха на овациите на публиката. Благодаря Ви деца.

 

ДЕЙНОСТИ НА КЛУБ „ЗАБАВНА ХИМИЯ”

В клуба са ученици от VІІІ, ІХ, Х и ХІ клас. Те се различават в подготовката, знанията и уменията си по химия.
dscf1528_0
Първо се запознаха с лабораторните съдове и прибори, както и с химичните операции необходими за осъществяване на модула „Взаимодействие между неорганичните вещества”. Приготвиха разтвори за предстоящата си работа и за представителната изява.
Разшириха представите си за видовете индикатори и тяхното предназначение. Подготвиха разтвори с необходимата концентрация на фенолфталейн, лакмус и метилоранж. Експериментално доказваха химичния характер на водни разтвори. Изработиха цветна таблица за най-използваните индикатори.

dscf1536 dscf1529
dscf1559 dscf1561 dscf1569

Обясниха си причината за извършване на реакции между водни разтвори на електролити, като използваха таблица за разтворимост. Радваха се на успешни резултати.
С много желание, хъс и упоритост работиха по представителната изява „Магията на химията”. Проявиха инициативност и оригиналност при изготвяне на сценария и презентациите. Показаха заложби и качества, които в учебния процес са невидими.
Напрежението, вълненията и притесненията намаляха щом усетиха добронамереността, интересът, активността и овациите на публиката.
Представиха се перфектно.
Щастлива съм, че това са деца от клуб „Забавна химия”. Всеки ученик получи грамота и награда, което бе голяма изненада и радост за тях.

Comments are closed.