Приятели на книгата


Здравейте!
Представяме ви нашия клуб “Приятели на книгата”.
Ние сме от ХІ г клас – любознателни, работливи и весели почитатели на книгата:

 1. Байрамали Мехмед
 2. Гюлгюн Сали
 3. Денис Емин
 4. Зейнеб Юсни
 5. Михаела Младенова
 6. Муса Муса
 7. Нежля Керим
 8. Нурсел Аптураим
 9. Рейхан Дурмуш
 10. Силвия Димитрова
 11. Мейлян Вели

Включихме се в Проект УСПЕХ с голямо желание и със своя интерес към програмата на нашия клуб.
Какво се случи през изминалите пет месеца?
Най-напред се събрахме, обсъдихме програмата и като всеки един екип, който знае, че “сговорна дружина планина повдига”, си разпределихме дейностите.

РЪКОВОДИТЕЛ: Кирила Бобчева
ПРЕДСЕДАТЕЛ: Рейхан Дурмуш
ТЕХНИЧЕСКИ СЕКРЕТАР: Гюлгюн Сали

И запретнахме ръкави – да прегледаме книгите в библиотеката, да отделим тези, които се нуждаят от почистване, подвързване, подлепване, да поразчистим … Колко много книги спасихме за нов прочит! Подредихме ги по азбучен ред по лавиците, поставихме букви и табелки за по-лесното им откриване. Разбрахме каква е системата за обслужване в библиотеката, как се завеждат книги.


Когато всичко беше готово, започна най-интересното – поровихме се из справочната литература и интернет, за да разберем каква е историята на книгата, кога се появява и какво е нейното развитие през вековете. Проследихме пътя на човечеството към познанието от глинените плочки до днешните електронни книги.
Допълнихме и знанията си за българската книга – върнахме се назад във вековете и научихме тайните на старобългарската ръкописна книга – краснопис, заставки, инициали, миниатюри, подвързия и обковка. Е да, но всичко това видяхме в интернет! Да можеше да го да го докоснем…
Случи се! Заминахме за София – посетихме Националната библиотека “Св.св.Кирил и Методий”. Там ни очакваше изненада – допуснаха ни до място, където много рядко някой влиза – отдела за старопечатни, редки и ценни книги. Разбрахме, че фондът от старопечатни, редки и ценни книги включва общо около 19 хиляди тома книги и периодични издания, отпечатани в периода ХV-ХХІ в. и е организиран в отделни сбирки.
Ст.н.с. д-р Елена Узунова ни показа Енинския апостол – старобългарски ръкопис от ХІ век, най-старият кирилски паметник, който се съхранява, видяхме Александрията, видяхме първата българска печатна книга с новобългарски езикови елементи – АБАГАР на Ф.Станиславов. Ръцете ни докоснаха Рибния буквар на Петър Берон. Най-голямо впечатление ни направиха златният обков на евангелие, както и златно-сребърният на коран.
Посетихме печатницата и наблюдавахме процеса на отпечатване на книга. Разгледахме огромните читални на библиотеката. Във нейното фоайе имаше изложба “Писмена и плетеници” на Петър Панков, в която глаголическите и кирилските букви оживяват с орнаменти от книги с български вълшебни приказки и древни предания, слънца и розети, змейове и светци, жар-птици и левове балкански.
Поднесохме венци пред паметника на братята Кирил и Методий и на гроба на Иван Вазов. Незабравими мигове имахме в кратката си обиколка из София – видяхме БАН, Народното събрание, къщата на Иван Вазов, Националната галерия, Народния театър.
И се завърнахме, за да можем вдъхновени от видяното, да се заемем със следващата си задача – да подготвим изложба за старобългарската ръкописна книга, да се опитаме да влезнем в ролята на преписвачите и да развием калиграфски умения. Успяхме, получи се! И бързо се справихме – всички харесаха труда ни!


А ето и темите на нашите презентации:
Българска ръкописна книга
Библиотеките през вековете
История на книгата
Библиотеки

Довиждане, УСПЕХ, до догодина!

Comments are closed.