Достойно представяне на aлековци на Национално състезание

172739083_282356260017726_6474781725670406236_n В рамките на два дни ученици от цялата страна създаваха иновативни решения в областта на финансовата грамотност в първото издание на Националното състезание “Практични финанси”, част от календара за състезания и олимпиади на МОН.
Сред финалистите бяха и учениците от Професионална гимназия по икономика „Алеко Константинов“ Емилия Бурдева от XI Б и Ерен Яшар от IX Б клас. С отличното си представяне те бяха част от 12-те отбора, сформирани от ученици от 11 града на страната. Достойни за гордост и похвала са знанията и уменията, които демонстрираха, смелостта да се впуснат в предизвикателство от сферата на сложната финансова материя и не на последно място – търпението да работят два дни в онлайн среда с напълно непознати техни връстници.
До финала на националното състезание бяха допуснати малко над 50 средношколци от общо над 430, включили се в надпреварата. Те извоюваха правото си за участие с най-високите резултати, които постигнаха от решаването на предварителен онлайнтест. На втория етап от състезанието най-добрите трябваше да предложат решение на финансов казус, което да презентират пред националната комисия.
Отборите бяха поставени в ролята на екип от стажанти към Министерството на финансите на Република България. Задачата им бе да влязат в ролята на изследователи на поведението на уязвимите групи и да предложат иновативна, приложима и реалистична комуникационна кампания, насочена към развиване на финансовата грамотност на уязвимите групи (финансово познание, финансово поведение, отношение към финансите). Механизмите са насочени към повишаване на интереса и ангажираността на уязвимите групи.
За финализирането на идеите на отборите неуморно помагаха ментори от NN, BNP Paribas Personal Finanse, JA Bulgaria.
Жури в звезден състав оценяваше иновативните идеи на отборите: Мита Георгиева, председател на националната комисия, Виктория Блажева – Unicredit Bulbank, Димитър Димитрив – BNP Paribas Personal Finanse, Красимир Маринов- NN и Галя Димитрива – ДФСГ „Интелект“, гр.Плевен.
Специален гост на събитието бе госпожа Анелия Русакова, главен експерт Дирекция “Съдържание на предучилищното и училищното образование” – МОН.
Сложният казус е породен от значимостта на финансовата грамотност като лична отговорност на всеки един гражданин и от приетата на правителствено ниво през м.февруари, 2021 г. Национална стратегия за финансова грамотност и Планът за действие към нея, чиято цел е да се увеличи нивото на финансова грамотност на различни целеви групи, една от които са уязвимите групи.

Този пост беше публикуван в Новини. Bookmark the permalink.

Comments are closed.