2 юни – 145 години безсмъртие

img-96515a35592bfaf3996c8a1980366a55-v 2 юни е Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Всяка година на тази дата свеждаме глави пред подвига и саможертвата на Христо Ботев и героите, възвестили на света, че има един народ, изстрадал и готов за свобода. Ден, в който коленичим в знак на признателност към тези, жертвали себе си, за да оцелее българската нация, за да я има българската държава. Това е денят на нашата гордост, сила и вяра във вечността на Родината.
Учениците от Професионална гимназия по икономика „Алеко Константинов“ отбелязаха тази дата в календара на историческата съдба на България с различни инициативи, които да призоват към размисъл за стореното от хилядите самоотвержени и родолюбиви българи, благодарение на които днес живеем в свободна и демократична държава. В часа на класа младшите посланици на ЕП в училищно радиопредаване припомниха на съучениците си живота и делото на Христо Ботев. Изнесоха рецитал по стихове на гениалния поет под надслов: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…“. Специално подготвеният кът и тематичната презентация допълваха създадената атмосфера на преклонение пред подвига на героите.
Нека да помним безсмъртното им дело, което озарява дните ни, прави ни горди и ни учи как да живеем в името на народа, как да търсим смисъла на живота си в добрите дела, как да се отдадем на една цел – възхода на Родината.

Този пост беше публикуван в Новини. Bookmark the permalink.

Comments are closed.