Алековци изучават и съхраняват традициите и историята на Българската армия

befunky-collage11-1 Професионалната гимназия по икономика в гр. Кърджали приключи успешно реализацията на проекта „Патриотичното възпитание като част от образователния процес в ПГИ „Алеко Константинов“- гр. Кърджали“ по Национална програма на МОН и МО „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“ 2021.
Основните цели на проекта са формирането на граждански ангажирани личности, приобщени към ценностите на демократичното общество; повишаването на интереса на учениците към историята и постиженията на Българската армия; поддържането на училищни традиции, свързани с патриотичното възпитание. Тяхното изпълнение беше възложено на училищния екип за координиране на проекта: Красимира Живанова, Вяра Петрова, Валентина Райчева, Румяна Дамянова, Филиз Мустафа, Елена Хаджийорданова, Мехмед Мехмед, Мирослав Кукев, Красимир Стоев и Стефан Иванов.
Осъществяването на проекта допринесе за придобиване на нови компетентности в областта на гражданското образование и патриотичното възпитание на учениците. В продължение на година се провеждаха заложените дейности, свързани със съхраняването на историческата памет за Българската армия и за националните традиции и култура.
Създаден бе кът, посветен на историческото минало и величието на Българската армия. В експозицията са включени реплики на военните ордени „За храброст“ и „За заслуга“, фотофигура в реален ръст на капитан Васил Делов, освободителят на град Кърджали, придружена с информационна брошура за неговия личен и професионален живот. В къта са изложени и български книги, посветени на освободителните войни, географски карти на военните действия в различните битки, стойка с българското знаме, Самарското знаме и знаме „Свобода или смърт“.
Учениците, включени в проекта, издириха информация за конкретни личности и участници в Освободителните войни и обогатиха знанията си за провежданите военни действия в регион Кърджали. Срещите и интервютата, които се проведоха с близки и роднини на участниците във войните, провокираха съпричастност към делото на хората, дали живота си за България.
Учителите Вяра Петрова, Валентина Райчева, Румяна Дамянова и Мирослав Кукев създадоха помагало по история и цивилизации „Българската армия“. На страниците на помагалото е събрана малка част от информацията за най-великите битки и пълководци на Българската армия, видовете въоръжени сили, официалните празници на армията ни, военната история на България, българските бойни знамена, военните паметници в област Кърджали, интересни факти за Българската армия и за жените в нея. В края на помагалото са поместени рубриките „Да проверим знанията си за българската армия“, „За любознателните“ и „Занимателна история“. Създаден е и дигитален вариант, който може да бъде намерен на сайта на училището, в раздел проекти.
Беше проведена среща на десетокласниците с кап. Андонов, представител на Военно окръжие – гр. Кърджали. Той разказа за съвременното състояние на Българската армия и възможностите, които тя предоставя на младите хора. За часа на класа бе подготвена информация по проекта за Българската армия, както и линкове с тематични образователни филми от Интернет.
В навечерието на празника 6 май – Деня на Храбростта и Българската армия, представители на Ученическия съвет взеха участие в състезания, организирани в Националния център за военно и спасително дело в с. Широко поле. Те имаха възможност да стрелят с въздушна пушка, да се състезават в дърпане на въже и хвърляне на граната.
Като кулминационен завършек на проекта бе проведен тържествен рецитал „ …И ПЕВЦИ ПЕСНИ ЗА НЕГО ПЕЯТ!“, посветен на Българската армия и тайното оръжие на българския войник – войнишката песнопойка. В рецитала участваха учениците от 9.б клас Анна Гаврилюк, Арзу Мухарем, Георги Курулев, Румен Пантаджиев, Саша Ангелова и Тамер Кадир. Специален гост бе Даниела Апостолова – старши експерт по Обществени науки и Гражданско образование и религия в РУО – Кърджали.
Създаден бе раздел в сайта на гимназията, който съдържа информация за всички дейности, проведени в изпълнение на проекта.

Този пост беше публикуван в Новини. Bookmark the permalink.

Comments are closed.