Ученици и учители от икономиката се завърнаха от Португалия

20230426_105807 20230423_145140-new Поредният проект по програма „Еразъм+“ на ЕС отведе група ученици и учители от ПГ по икономика „Алеко Константинов“ град Кърджали в Португалия. Проектът, който се реализира съвместно с обучителната организация APLICAPROPOSTA LDA, BRAGA MOB от град Брага, Португалия, е първият от поредицата проекти, които алековци ще реализират в следващите 5 години. С присъдената Акредитация по програма „Еразъм+“ през 2021 година икономическата гимназия пое ангажимент за реализиране на проекти в Ключова дейност 1 на програмата в сектор „Училищно образование“.
Проектът „Изграждане на екологични компетентности у младите хора – предпоставка за екологично устойчиво развитие” даде възможност на 10 ученици и 8 учители да реализират мобилност в периода от 24 до 28 април 2023 г. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Европейския съюз.
Партниращата организация бе изготвила работна програма, която даде възможност на участниците да посетят поредица учебни и обучителни организации в град Брага. По време на тези работни посещения ползвателите по проекта се запознаха с утвърдени практики за изграждане на екологосъобразни знания, умения и навици у подрастващите млади хора. При посещението в най-големия Национален парк на Португалия, „Пенеда Жереш“, участниците се запознаха с характерни за региона животински и растителни видове, а срещата с млади фермери им предостави информация за развитието на екологосъобразното и устойчиво развитие на малкия и средния бизнес в Португалия.
Интересно за участниците бе и посещението в Педагогическата ферма Quinta Pedag?gica de Braga, където наблюдаваха дейности с деца и ученици, насочени към събуждане на тяхното съзнание за природосъобразен начин на живот, към създаване на екологични умения и поведение.
Участниците се завърнаха заредени с идеи за развитие на бизнес-проекти, основани на принципите за устойчивото развитие с цел постигане на баланс между трите му основни измерения – икономическо, социално и екологично.

Този пост беше публикуван в Новини. Bookmark the permalink.

Comments are closed.