Включихме се в проект „Пазители на традициите“

20240219_145436 Професионална гимназия по икономика „Алеко Константинов“ бе домакин на уъркшоп “Българската следа в изобразителното изкуство”. Дейностите са част от проект “Пазители на традициите” по Националната програма за младежта на сдружение “Нови перспективи за развитие”, с което училището си партнира.
Под вещото ръководство на художникa Мая Мечева, двадесет ученици пресъздадоха своите виждания за безкрайността и вечния живот и въплътиха надеждите си за щастие и благоденствие, изобразявайки ги чрез един от най-древните символи – Канатица.
От водещия модератор научиха, че българските шевици носят дълбоки послания за човешките отношения, връзката ни с природата и хармонията в живота. Разбраха, че дървото на живота, канатица, елбетица, маказа, свастика – това са все изображения, които имат точно определен смисъл и значение в дрехите и бита на българите и са запазени до наши дни като национална ценност. Потопиха се в сакрални кодове и силна духовна енергия, съхранила великото познание на нашите предци.
Традициите оживяха в картините на участниците, които създадоха шедьоври, обръщайки се към корените си по най-естествения начин- чрез творчество.
Българската шевица не е просто украса, а е нещо много специално. Предназначението й е много по-дълбоко. В нея е вложена сила, послание, защита. Българската шевица – нашето знание, дух, вяра!

Този пост беше публикуван в Новини. Bookmark the permalink.

Comments are closed.