Алековци – участници в открит урок по конституция

img_20240416_1455231 435399757_3841926906028220_9057325466617584935_n По повод 145-ата годишнина от приемането на Търновската конституция председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева проведе открит урок по конституция в Регионалния исторически музей пред ученици от осем училища от Кърджали и Крумовград. Сред участниците бяха и директорът на Професионална гимназия по икономика „Алеко Константинов“ г-жа Мариела Попова, Валентина Райчева – учител по история и четирима ученици от гимназията.
В хода на нетрадиционния урок г-жа Караянчева сподели интересни факти от работата си като председател на парламента и честванията по случай 140-та от Търновската конституция. Ученици от школите по история към СУ „Петко Р. Славейков“ – Кърджали и СУ „Васил Левски“ – Крумовград представиха свои разработки по темата. По време на урока бяха изнесени и любопитни факти, съпътствали изготвянето и гласуването на Конституцията през 1879 г. Г-жа Караянчева показа реплика на първия звънец, който Екзарх Антим I е използвал на заседанията, за да въдворява ред. Антиката е от XV век и е изработена в Персия от медна сплав. Гимназистите научиха кой е първият хумористичен вестник, издаван у нас след Освобождението, как е създаден първият военен духов оркестър и кога се състояло първото модно ревю.
„Днес България е демократична страна, неразделна част от европейското и евроатлантическото семейство. Но наследството на бащите-учредители винаги ще ни напомня, че е важно да поставяме националния над партийния интерес в съдбовни за страната моменти“, заключи председателят на 44-то Народно събрание.
Цвета Караянчева подари на всички училища копия на Търновската конституция и екземпляри от т. нар. “Сребърна Конституция”, издадена след провъзгласяването на независимостта на България и превръщането на княжеството в царство.

Този пост беше публикуван в Новини. Bookmark the permalink.

Comments are closed.