„Не” на цигарите – „да” на здравословния начин на живот

img_3616 Десетокласници от Професионална гимназия по икономика „Алеко Константинов” се обявиха твърдо срещу вредния навик чрез инициативата „Участвам и променям”.
Ябълка срещу цигара разменяха днес учениците, които спираха пушачи в центъра на града. Всеки, който казваше, че не пуши, мигом получаваше брошура, в която нагледно е обяснена вредата от тютюнопушенето. Листовките са изготвени от ученици от 10-те класове на гимназията като част от кампанията „Не – на цигарите, Да – на здравословния начин на живот”. Пушачите пък получиха по един плод, давайки цигара,която моментално беше унищожавана. Инициативата е част от националния проект „Участвам и променям”. „Целта е да се подобри здравната култура на учениците, както и да се повиши осведомеността им за последствията от злоупотребата с цигарени изделия”, поясни преподавателят по икономика Ваня Манева. Тя е изключително горда със своите възпитаници, които напук на много от връстниците си не пушат.
„Нашите ученици открито изразяват и гражданската си позиция и стоят твърдо зад решението да се забрани пушенето на обществени места, съзнавайки, че това се прави в името на по-доброто бъдеще и здраве на нацията ни”, коментира преподавателката.
img_3723 „Това е начинът да покажем, че сме за здравословния начин на живот и не сме отдадени на пороци като тютюнопушенето”, твърди Митко Чаушев от 10 Г клас. Съученичката му Есин Емин пък смята, че парите за цигари са излишни разходи за бюджета на едно семейство.
Дали притеснени от вниманието, или истински непушачи, но повечето кърджалийци, които тинейджърите спираха с въпроса „Пушите ли?” – отговаряха отрицателно. ”Не е истина, че в Кърджали има толкова много непушачи”, възкликна невярващо едно от момчетата.

Този пост беше публикуван в Новини и маркиран , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.