Тържествено отбелязахме 160 години от рождението на Алеко Константинов

img_7446 img_7363 img_7392 img_7400 За 61 път Професионалната гимназия по икономика празнува патронен празник. На 13 януари Алековци отбелязват 160 години от рождението на Щастливеца – един от най-ярките представители на българския интелигентен дух – писател, юрист, журналист и активен общественик.
Традиционните Алеков дни започнаха със засаждане на борови дръвчета в двора на училището от доброволците от клуб „Щастливеца“, които се включиха в кампанията на Гората.бг „Засади дърво“ и посветиха инициативата на своя патрон.
Проведоха се редица състезания и конкурси сред учениците от 8. до 12. клас. Началото бе дадено с ежегодното състезание по български език „Алековци знаят и могат“ и конкурса за есе на тема „Уроците на Щастливеца“. По повод годишнината във фоайето на училището бе подготвен специален кът и изложба с материали, представящи живота и творчеството на писателя. За изложбата се погрижиха осмокласници с ръководител г-жа Райчева, учител по история и цивилизации , а учениците от клубовете по проект „Занимания по интереси“: “Виртуален пътешественик“ и „Езикът лесен и интересен“ с ръководители г-жа Боюклиева и г-жа З. Мехмед показаха изготвени от тях мултимедийни презентации и видеоклип -виртуална разходка в дома музей на Алеко Константинов. Младите художници от клуб „Палитра“ с ръководител г-жа Фучиджиева подготвиха изложба от илюстрации към Алекови творби. Спортистите от клубовете по волейбол, футбол и шахмат с ръководители г-н Иванов и г-н Ахмедов посветиха победите си на своя патрон, запален природолюбител и турист.
С изключителен интерес и масово участие премина състезанието викторина, посветено на живота и литературното наследство на Алеко Константинов, в което учениците трябваше да открият QR-кодове,подготвени и скрити из коридорите на гимназията от г-жа Дюлгерова, учител по професионална подготовка, да ги разчетат и да отговорят на въпросите.
Кулминация на честването бе тържеството, което започна с химна на гимназията и изпълнение на мажоретния състав към училището и продължи с литературномузикална програма под надслов „Препрочитаме Алеко“, в която прозвучаха откъси от фейлетона „Страст“ и пътеписа „До Чикаго и назад“
Заместник-директорът на гимназията г-жа Цветанка Крачунова връчи грамоти и награди на всички изявили се ученици в състезанията и конкурсите. Тя се обърна към учениците и преподавателите с прочувствено слово за уроците на Щастливеца, който с цялата си душа е вярвал, че “има бъдеще нашата хубава България
В знак на почит към своя патрон младите последователи на Щастливеца поднесоха цветя пред бюст-паметника му в двора на училището. Днес, толкова години след рождението на великия българин, ние продължаваме да носим неговия плам и любов към отечеството, да се дивим пред острото му чувство за справедливост и да следваме неговите идеали ! Честит празник Алековци!
img_7439 img_7385

Този пост беше публикуван в Новини. Bookmark the permalink.

Comments are closed.